top of page

OLUMLAMA YAPMANIN ETKİLERİ

  • Fatma Acar
  • 18 Mar 2023
  • 3 dakikada okunur

İlkokul öğretmenimin bize “Su kelimelerinize tepki verir. Ona güzel kelimeler söylerseniz tadı güzelleşecek, kötü kelimler söylerseniz de tadı kötüleşecektir.” demişti. Bu zamana kadar aklımda kalan bu söz beni çok şaşırtmıştı. Yıllar sonra lise dönemimde okuduğum bir kitap olan Su Kanunu: Bir Hızır Öğretisi kitabı ile de suya olan hayranlığım derinleşmişti.

İlkokul öğretmenimin sözleri aslında Japonya’da bir insanın da aklını kurcalamıştı belli ki. Masaru Emoto yıllarca suyun kelimelerimize verdiği tepkileri gözlemlemiştir. En sonunda ise su kristallerinin kelimelerin anlamlarından etkilendiğini iddia etti.

Bu blog hakkında araştırma yapmadan önce bu iddialara ben inanıyordum. Bu sebeple de büyük oranda sudan oluşan beynimizin de olumsuz kelimelerden etkileneceğini ve bu şekilde olumsuzluklara takılı kalıp hayatımızı bu yönde karamsarlaştıracağına inanıyordum.

Yaptığım araştırmalara göre ise aslında suyun kelimelerin anlamlarından değil sadece ses titreşimlerinden etkilendiğini ve Emoto’nun bu iddiasında aslında sadece kendi tezine uygun olan sonuçları dillendirip diğerlerini insanlara sunmadığını öğrendim. Aslında bu durum beni biraz üzdü. Çünkü uzun zamandır inandığım bir olgu yok olmuştu.

Ama bu durum size yine de kendimiz için olumlu kelimeler kullanmamamız gerektiğini düşündürmesin. Had şimdi son dönemde dikkatleri üstünde toplayan “olumlama yapmak “tan bahsedelim.



Olumlama Nedir?

Olumlama aslında bizi pozitife odaklamak için yapılan telkinlerden ibarettir. Sürekli tekrar eden pozitif telkinlerin bir süre sonra düşüncelerde değişime yol açacağına inanılır. Düşüncelerin değişmesi ise hayata bakış açımızı değiştirecektir.

Aslında olumlamanın ana düşüncesi olumlu düşünmektir. Bu konuda yazdığım metne bakabilirsiniz.

Burada sadece olumsuz anlarda bunu kabul edip olumlu bir bakış açısıyla o durumu incelemek yerine her gün kendimize pozitif telkinlerde bulunarak düşünce yapımızı olumluya dönüştürmeye çalışırız. Daha genel ve soyut alanlarda yapılan bu telkinler bizi m kendimize olan güvenimizi de arttıracaktır.

Olumlama yaparken düşünceler beynimizde kalmaz. Onları cümlelere dönüştürmemiz gerekir. Kelimeleri duymamız ve onlara inanmamız gerekir.

Kendimize yönelik olumsuz kelimeleri hayatımızdan çıkarmak hem kendimize hem de çevremize yapabileceğimiz en güzel yatırımlardan olabilir. Sürekli kendisi şansız olduğunu iddia eden, hayatında sadece olumsuzluklara odaklanan bir arkadaşım vardı. Kendisine zarar vermesi dışında bir süre sonra benim de enerjimi yok etmeye başladığını hissetmiştim. Bu sebeple de bir süre sonra arkadaşlığımız sona erdi. Çevremizdeki insanlar hatta biz kendimiz bile beynimizin ürettiği o kötü düşüncelere tahammül etmek zorunda değiliz. Düşüncelerimizi nasıl olumluya dönüştürebileceğimizi “Olumlu Düşünme Sanatı” blogunda açıklamaya çalışmıştım. Haydi şimdi gelin bu düşünceleri nasıl kelimelere dökmemiz ve kendimize söylememiz gerektiğinden bahsedelim.



Olumlama Nasıl Yapılır?

Burada maddeler halinde olumlama nasıl yapılır diye anlatamayacağım. Çünkü olumlama yapmanın bir yöntemi yok. Burada biraz daha sizlere olumlama yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

Öncelikle düşüncelerinize inanmanız gerekecektir. Söz ağızdan çıkar ama kalbinin söylediklerinize inanmazsa o zaman olumlama yapmanın herhangi bir faydasını göremezsiniz. Örneğin “Ben başarılıyım." olumlaması yaparken başarılı olduğunuza inanmazsanız o zaman bu cümleyi kırk defa da söyleseniz gerçekleşmeyecektir. Bunun için önce kendinize sonra da cümlelerinize inanın.

Sizlere verebileceğim ikinci ipucu ise olumlamaları bir kez yapıp bırakmamaktır. İnanarak söyleyeceğiniz o sözleri rutininize koyduğunuzda daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Sabah kalktığınızda aynaya karşı söyleyeceğiniz olumlu telkinler hem vaktinizi almaz hem de güne daha pozitif başlamanızı sağlar. 21 gün aynı rutini uyguladığınızda bu artık bir alışkanlık olacaktır. Önemli olan ilk adımı atmak. Hadi o adımı bugün atın!


Olumlama Teknikleri

Şimdiye kadar anlattıklarımız biraz soyut şeylerdi. Olumlu düşünelim, pozitif telkinlerde bulunalım falan filan. İyi hoş da bu telkinler nasıl olmalıdır?

Öncelikle bu konuda birçok uygulama yapıldığını söylemeliyim. Siz de birini telefonunuza indirip istediğiniz olumlamaya başlayabilirsiniz.

Kendinize ait cümleler kurmak istiyorsanız da o zaman şimdi size söyleyeceklerime kulak verin.

1. Öyleymiş gibi cümleler kurun.

Kurduğunuz cümleleri zaten yaşıyormuşsunuz gibi davranın. “İstiyorum.” demeyin. “Buyum.” deyin. “Başarılı olmak istiyorum.” demeyin, “Başarılıyım.” deyin. Çünkü “İstiyorum.” dediğinizde beyniniz sadece buna odaklanacaktır.


2. Net olun.

Bir kere ne için olumlama yapacağınızı bilin ve cümlelerinizi buna göre seçin. Genel ve soyut cümleler yerine daha somut cümleler kurmaya çalışın. Sadece “Başarılıyım.” demek yerine “Üniversite hayatımda başarılıyım.”, “İş hayatımda başarılıyım.” gibi daha spesifik cümleler kullanın.


3. Şart veya gelecek zaman kipi kullanmayın.

Olumlu telkinlerinizin şu anda ve koşulsuz bir şekilde gerçekleştiğine inanın ve bu şekilde cümleler kurun. “Şu sınavda başarılı olursam üniversite hayatımda başarılıyım.” veya “Yarın iş hayatımda başarılı olacağım.” dediğinizde hep şartın veya yarının gerçekleşmesini bekleyeceksiniz. Bu sebeple daha net ve kendinizden emin cümleler kullanın.



Olumlama Yapmanın Faydaları

Yukarıdaki gibi cümleler ile yapabileceğiniz olumlamaların size ve hayatınıza birçok faydası olacaktır. Öncelikle kendinize olan güveniniz artacaktır. Bu şekilde sosyal hayatınızda da daha başarılı olabileceksiniz.

Olumlamalar gün içerisinde daha pozitif düşünmemizi ve daha iyi bir gün geçirmemizi sağlar. Bu şekilde hem yaptığımız işte daha motive olmanızı sağlar hem de daha iyi işler çıkarmanızı kolaylaştırır.

Hayata daha olumlu bakmanıza sebep olacak olan olumlamalar yapılması en kolay kişisel gelişim uygulamalarından biri olabilir. Bu sebeple her sabah uyandığımızda kendimizi güzel kelimeler ile şımartalım. Bunu hak ettik.







Comments


bottom of page