Şükretmek Neden Önemli?
- Fatma Acar
- 25 Haz 2023
- 3 dakikada okunur
Küçüklüğümüzden beri bizlere birçok şey için şükretmemiz gerektiği söylendi. Bunu sadece dini bir terim olarak bize söylemelerine rağmen bugün yapılan araştırmalarda aslında dinden bağımsız olarak şükretmenin, iyiliği bilmenin bunun farkında olmanın psikolojimize çok etkisi olduğu görüldü.
Gelin biraz şükretmekten bahsedelim.

Neden Şükretmeliyiz?
Pozitif bilimin son zamanlarda daha fazla ele aldığı konu şükretmektir. Şükretmek, iyiliği bilmek, müteşekkir olmak, güzelliği bilmek anlamlarına gelir. Aslında şükretmek anda ne yaşarsak yaşayalım iyiye odaklanmaktır.
Şükretmenin mutluluğa olan etkisi üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların sonucunda ise gerçekten de mutluluğun formülünün şükretmekte gizli olduğu bulunmuştur.
Peki şükretmenin bize, hayatımıza ne gibi faydaları vardır?
· Hayattan zevk almamızı sağlar. Çünkü şükretme halinde olduğumuzda sadece iyiliklere odaklanırız. Bu durum da günlük hayatta yapacağımız en ufak bir davranıştan bile zevk almaya başlayacağımız anlamına gelir.
· Olumlu duygular hayatımızda daha fazla belirir. Aslında şükretmeye başladığımızda bir anda mutlu olmaya da başlamayız. Şükretmeye başladığımızda farkına vardığımız iyilikler sayesinde aslında ne kadar da fazla mutlu olabileceğimiz durumlar içinde olduğumuzu fark ederiz. Bu da tüm olumlu duygularımızı daha fazla farkına vararak yaşamamızı sağlar.
· İnsan ilişkilerini geliştirir. İnsanlara teşekkür etmek, şükretmenin olmazsa olmazıdır. Bundan dolayı çevremizdeki insanlara teşekkür ederek onlarla olan ilişkilerimizi güçlendiririz. Bundan dolayı hipotalamusun kontrolü altında olan her şey şükretmekle daha sağlıklı ve düzenli hale gelir.
· Kaygı ve depresyonu azaltır. Hayatımızda kötü durumlara odaklanmamızdan kaynaklanan kaygı ve depresyon, şükretmekle birlikte azalmaya başlar. Çünkü artık bakış açımız değişmiştir. Kötü durumlara değil iyiliğe odaklanmaya başlamışızdır. Bu durum, hayatımızda daha birçok olumlu şeyin gerçekleşmesini sağlar.
Peki Şükretme Eylemini Günlük Hayatımıza Nasıl Adapte Edebiliriz?
Biliyoruz ki beynimiz hayatta kalma içgüdüsüyle olumsuzluklara odaklanmaya programlanmıştır. Olumsuzluklara odaklanmak ise şükretmeyi engeller. Bu sebepten dolayı şükretmeyi beynimize ve kendimize hatırlatabilmemiz için hayatımıza birtakım rutinler eklemeliyiz.
Peki bu rutinler neler olabilir?
1. Şükür Günlüğü Tutun.
Her gün, her saat yanınızda bulunduracağınız bir deftere kendinizi kötü hissettiğiniz bir anda aslında hayatta nelere sahip olduğunuzu yazabilirsiniz. Aslında güne uyanmak bile şükretmemiz gereken şeylerdendir. Çünkü bir gün bunu yapamayacağız. Hala bunu yapabiliyorken neden şükretmeyelim, neden kötü durumlara odaklanalım? Kötü durumlara odaklanmak yerine o an sahip olduklarımıza, yapabildiklerimize odaklanalım. Bunları yazalım. Belki ilk başlarda yazacak bir şey aklınıza gelmeyecek. Ama zaman ilerledikçe günlük yaşantımızda basit olan bir şeyin bile aslında ne kadar şükredilmesi gereken bir durum olduğunu fark edeceğiz.
2. Meditasyon Yapın.
Meditasyonun ruh halimiz için ne kadar iyi olduğunu birçok yazımda dile getirdim. Koşturmayla ve sürekli düşünmekle geçen günlerimizde belki sabah belki de akşam yapacağımız meditasyonlar ile durmak ve sadece iyiye, kendimize odaklanmak şükretmeyi alışkanlık haline getirmek için yapılacak basit davranışlardandır.

3. Teşekkür Edin.
Ne çok unutuyoruz bazen teşekkür etmeyi. Bizim farkına varmadığımız ama başka insanların bize yardımcı olduğu anlarda teşekkür etmeyi es geçiyoruz. Daha anda kalarak daha fazla teşekkür ederek kendinizi iyi hissetmeye başlayabilirsiniz. Ve bu şekilde teşekkür ettiğiniz kişilerin de güzel bir gün geçirmesini sağlayabilirsiniz. Birilerine iyi gelmek için bazen 2 kelime söylemek yeterlidir.
4. Şikayet Orucu Tutun.
Şikayet etmek belki de bütün enerjimizi kolayca sömürebilen en basit davranışlardandır. Uzun zamandır kendimde somut olarak gördüğüm bu durumun ne kadar doğru olduğunu bilmek biraz üzücü. Ama önemli olan bu alışkanlığı ortadan kaldırmak için ne yaptığımızda. Bir şeylerden şikayet mi edeceksiniz? Durun bekleyin o kelimeleri ağzınızdan çıkarmadan önce. Şikayet etmek neyi değiştirecek? Şikayet ettiğiniz durum düzelecek mi mesela? Hayır! Sadece ağzınızdan kendinizin ve etrafınızdaki insanların enerjisini sömürecek bir sürü kelime dökülecek. Gerek yok o zaman bunları söylemeye.
Güne şu cümleyle başlayın: “Bugün şikayet etmeyeceğim. Şikayet orucu tutuyorum.” Ve bu orucu bozmamak için elinizden geleni yapın. Belki ilk birkaç gün zorlanacaksınız. Ama emin olun o zorluğun karşılığını etrafınızdaki insanların size olumlu davranışlarıyla ve kendinizi enerjik ve huzurlu hissetmekle alacaksınız.
Şükretmek aslında çaba sarf etmemize gerek olmadan yapabileceğimiz bir davranıştır. İyiliklerin biz farkına varmadığımız anlarda bile etrafımızda olduğunu bilmek iç huzurumuzu korumak için yapabileceğimiz en basit davranışlardandır. Öyleyse siz de bu yazıyı okuduktan sonra bir defter alın ve yazmaya başlayın. Sonrasında gelen o huzuru kucaklamayı unutmayın.
Mükemmel bir içerik olmuş Fatma hanım. Profesyonel bir içerik yazarından yazıldığı çok belli. 😇🎉