Duyguları Anlamanın Sanatsal Yolu: Sanat Terapisi
- Fatma Acar
- 4 Tem 2023
- 3 dakikada okunur
Hayatımız sürekli bir yere yetişmeye, bir işi yetiştirmeye ya da birilerine yetişmeye çabalayarak geçiriyoruz. Ve ne yazık ki bu durum bizi hem fiziksel hem de mental anlamda yoruyor. Biz de vakit buldukça veya her iki türlü yorgunluğumuzu geçirmek için sığındığımız yataklarımızdan kalktıkça kendimizi iyi hissettirecek veya yaşadığımız duyguların neler olduğunu anlamamıza yarayacak şeyler yapmaya çalışıyoruz.
Bugün bu yazıda yaşadığımız duyguları sözlü olarak değil de başka araçları kullanarak anlatmamıza yarayacak olan bir şeyden bahsedeceğim: Sanat Terapisi.
Sanat Terapisi Nedir?
Konuşarak anlatamadığımız veya anlatmaya çekindiğimiz duygu durumların dışavurumunu sağlayacak olan sanat terapisi ilk kez 1940’ta İngiltere’de açıklanmıştır. Daha sonra birçok psikolog bu alanda çalışmalar yapmış ve bu alanı geliştirmiştir. Sanat terapisinin annesi olarak anılan Margaret Naumburg da bunlardan biridir.
Sanat terapisinin amacı insanların söylemeye çekindikleri veya farkında olmadıkları duygu ve düşünceleri ortaya çıkarmaktır. Bu şekilde aslında bizi içten içe yoran düşüncelerin farkına varır ve bu düşünceleri iyileştirmek için çalışmalar da bulunuruz.

Sanat Terapisi Kimlere Uygulanır?
Daha çok terapistlerin danışanlarına uyguladığı bir psikoterapi yöntemi olan sanat terapisini herkes yapabilir. Gün içinde stresli durumlarla karşılaşan, o an neden o duyguyu yaşadığını anlamayan, düşünceler içinde boğulan herkes sanat terapisi yapabilir.
Kötü herhangi bir durum yaşamıyorsanız bile hayal gücünüzü geliştirmek ve kendinizi daha iyi anlamak, anda kalmak için de sanat terapisi yapabilirsiniz.
Ayrıca sanat terapisi için sanatçı olmanıza veya güzel resimler vs. yapmanıza gerek yoktur. Sizin için ortaya çıkartmış olacağınız o şey güzel olsun yeter.
Sanat Terapisi Nasıl Uygulanır?
Genellikle terapistlerin uyguladığı sanat terapisi aslında çok basit bir yöntemdir. Çizim, boyama, kolaj, yazı, heykel gibi birçok sanat dalının uygulanması ve kişinin bu sanatı ortaya çıkarırken nelerden yararlandığı, o sanatı nasıl yaptığı gibi olgular danışanların ruh hallerinin daha iyi anlaşılmasında yararlıdır.
Peki sanat terapisini evde yapmak mümkün mü?
Evet, mümkün. Tabi ki de bizler evlerimizde yaptığımız o sanatın bize hangi duyguları anlattığını bilemeyebiliriz. Ama o sanatı ortaya çıkarırken yaşadığımızın sürecin bize mental anlamda fayda sağlamayacağını da söyleyemeyiz.
Sanat Terapisini Evde Yapmak
Bir şeylerle uğraşmak her zaman insanlara iyi gelir. Bundan dolayı o anda yaşadığımız öfkeyi, hüznü resme dökmek veya yazmak bize iyi gelebilir. Bu duygularımızı sadece düşüncelerde bırakmak ve dışa aktaramamak, içimizde tutmak sürekli o duyguyla yaşamak demektir. En azından yazacağımız bir yazı veya yapacağımız bir resim ile bu kötü duyguların dışa akmasını sağlamak iç huzurumuzun korunmasını sağlayacaktır.
Peki evde sanat terapisi için neler yapabiliriz?
1. Resim Yapmak
Resim veya boyama yapmak, sanat terapisi denildiğinde akla gelen ilk aktivitelerdendir. Evinizde bir kağıdın üzerine bir kalemle yapabileceğiniz resimler sakin ve anda kalmanızı sağlar. Bir resim sanatçısı gibi profesyonel olmanıza gerek yok. Burada amaç hobi edinerek duygularımızı renklerle kağıda dökmektir. Elinize bir kağıt alın ve başlayın.

2. Sanat Günlüğü Tutmak
Hayallerinizi, düşüncelerinizi ve duygularınızı sadece kelimelerle değil resimlerle de anlatabilirsiniz. Sanat günlüğü yaparak duygularınızı anlatmak için hem kelimeleri hem de resimleri kullanabilirsiniz. Hayal gücünüzü de geliştirmeye yarayacak bu aktivite ile sanat terapisi de yapabilirsiniz. Günlük tutmayı sevenlere yeni soluk getirecek olan sanat günlüğü için sadece bir deftere, kaleme ve hayal gücünüze ihtiyaç vardır.
3. Kolaj
Çizmek veya boyamak istemiyorsanız ama yine de resimlerden yararlanmak istiyorsanız sanat terapisi için yapabileceğiniz bir diğer aktivite kolajdır. Bunun için sadece makas, yapıştırıcı ve size ilham veren veya o anki duygularınızı yansıtan birkaç fotoğrafa ihtiyacınız olacak.
4. Bujo
Bullet jurnel kelimelerin kısaltılmışı olan bujo ile hem hayatınızı düzene sokabilirsiniz hem de sanat terapisi yapabilirsiniz. Gününüzü planlama işini daha renkli hale getirmenizi sağlayacak bujo için bir defter ve renkli kalemlere ihtiyacınız var. Gerisi hayal gücünüzün işidir.
Sanat terapisi aslında terapistler tarafından danışanlarına uygulanan bir sistem olmasına rağmen biz de evde kendimizi sanata vererek anda kalmaya, duygularımızı anlamaya çalışabiliriz. Bunun için harika resim yapmamıza veya yazı yazmamıza gerek yok. Sadece bir kağıt, kalem ve hayal gücünüz ile haftada bir kere veya her gün ne zaman ihtiyacınız olursa sanat terapisi yaparak duygularınızı bastırmak yerine anlamaya çalışabilirsiniz.
Commentaires