top of page

6 Maddede Yaratıcı Düşün

  • Fatma Acar
  • 6 Haz 2023
  • 3 dakikada okunur

Geldiğimiz bu çağda herkesten farklı olabilmemiz için yaratıcı olmamız gerekmektedir. Çünkü herkes zaten birtakım ortak özelliklere sahiptir. İşte herkesten ayrılabilmemiz ve fark yaratabilmemiz için herkesten farklı düşünmemiz ve yaratıcı olmamız gerekmektedir.


Peki yaratıcı olmak için ne yapmalıyız?


Bu sorunun cevabı olarak nitelendirebileceğimiz 6 şapkalı düşünme tekniği olaylara farklı bakış açılarıyla bakmamızı sağlayacak bir düşünme metodudur. Bu yönüyle de 6 şapkalı düşünme tekniği bizlere yaratıcılığın kapısını açar.


6 Şapkalı Düşünme Tekniği Nedir?

Edward De Bono tarafından ortaya çıkarılmış olan bu teknik yaratıcılığın ve farklı bakış açıların doğmasına olanak sağlıyor.


Daha çok eğitim alanında kullanılan teknik, iş hayatında da tekdüze giden toplantıları canlandırmak için yöneticiler tarafından da kullanılmaktadır.


Günlük hayatımızda da yeni bir fikir ortaya çıkarmak veya farklı bakış açıları edinerek yaratıcı olmak için de kullanılabilecek bir tekniktir. 6 şapkalı düşünme tekniği bir problem çözme becerisi olarak da anılabileceği için günlük hayattaki sorunlarımız için de uygulanabilir.


6 Şapkalı Düşünme Tekniği Nasıl Uygulanır?

Bireysel veya grup halinde uygulanabilecek olan bu yöntemin 6 farklı niteliği açıklamak için kullanılan 6 farklı renklerden oluşan şapkaları vardır. Her bir şapka farklı düşünme şekillerini ifade eder. Ve size farklı düşünme şekillerinin sonunda yaratıcı bir fikir oluşturmanızda yardımcı olur.


Her bir şapkada düşünmenin farklı alanlarına yoğunlaşarak bütün bu alanlar üzerinde yeterince düşünülmesini ve sonucunda da sağlıklı bir fikir oluşturulmasını sağlar.


Peki bu 6 şapkalı düşünme tekniğinde şapkaların renkleri neleri ifade eder?


6 şapkalı düşünme tekniği

· Mavi Şapka: Süreç Yönetimi

Süreci bütünsel olarak ele alıp inceler. Eğer iş hayatında bu düşünme tekniği uygulanıyorsa o zaman yöneticiler bu şapkayı takarlar. Bu şapkayı takan kişiler karar verme sürecini yönetir. Sorunun ne olduğunu belirtip ona uygun çözümü bulma yolunda kullanılır.


· Yeşil Şapka: Yaratıcılık

Farklı pençelerden bakmayı ifade eder. Bir sorunla karşılaşıldığında daha farklı düşünmeyi ve daha yaratıcı fikirler üretmeyi simgeler.


· Kırmızı Şapka: Duygular

Problemlerin çözümüne duygusal bir yaklaşım yapılmasıdır. Bir problemin duygusal olarak kişilerde neyi çağrıştırdığı gözlemlenir. Burada duygular mantık çerçevesinde açıklanmak zorunda değildir. Sadece nasıl hissettiğimize odaklanarak düşünceler geliştiririz.


· Sarı Şapka: İyimserlik

Güneşin temsil ettiği sarı şapka kafaya geçirildiğinde olumsuzlukları görmezden geliriz. Daha iyimser daha pozitif düşünceler oluştururuz. Bir problemin çözümüne bu oluşturmuş olduğumuz pozitif düşünceler ile varmaya çalışırız.


· Siyah Şapka: Riskler

Sarı şapkanın tam tersidir. Problemi tüm olumsuz yönleriyle ele alır. Bir çözüm üretilmişse bu çözümün neden işlemediğine bakılır. Bir çözümün doğurabileceği tüm riskler dikkate alınarak problem ele alınır. Atılacak her adımda temkinli olunmasının gerekliliğini vurgular.


· Beyaz Şapka: Gerçek Bilgi

Bilgi toplamayı temsil eder. Bir problem karşısında hangi bilgilere sahip olunduğunu, hangi bilgilerin bulunmadığını ve bu bulunmayan bilgilerin nerede bulunacağını ifade eder. Ve var olan ve elde edilen bilgiler ışığında problemi çözme yoluna gider.


6 Şapkalı Düşünme Tekniğinin Faydaları

Bu teknik günümüzde daha çok çocukların eğitiminde kullanılmaktadır. Onların bir konu üzerinde yaratıcı şekilde fikir üretmelerine olanak sağlamaktadır.


İşte 6 şapkalı düşünme tekniğinin faydaları;


1. Düşünceler ve görüşler belli sisteme oturtulduğundan dolayı zaman kaybını önler.

2. Karar verme sürecini kolaylaştırır.

3. Yaratıcı düşünceler üretilmesini sağlar.

4. İletişimi kuvvetlendirir.

5. 6 şapkanın temsil ettiği her bir duruma ayrı ayrı odaklanıldığından dolayı kapsamlı bir değerlendirme yapılmasını sağlar.

6. Farklı bakış açılarının geliştirilmesini sağlar.

7. Üreticiliği arttırır.

8. Merak duygusunu güçlendirerek probleme eleştirel yaklaşılmasını sağlar.

9. 6 şapkayı da bir arada kullanarak farklı rollere girmemizi sağlar. Bu durum ise empati yeteneğimizi güçlendirir.

10. Düşünme tekniği eğer bir grup içinde yapılıyorsa herkes taktığı şapkanın temsil ettiği duruma göre fikir üretecek ve bu fikri karşı tarafa empoze etmeye çalışacaktır. Bu şekilde kişiler özgüveni artacak ve ikna kabiliyetlerini geliştirebileceklerdir.

11. Hayal gücünün gelişmesini sağlar.


Görüldüğü gibi 6 şapkalı düşünme tekniğinin birçok faydası bulunmaktadır. Siz de çözmeniz gereken bir sorununuz karşısında daha yaratıcı ve daha kolay çözüm üretmek istiyorsanız 6 şapkalı düşünme tekniğini kullanabilirsiniz.

Comments


bottom of page