top of page

21 Gün Kuralının Sırrı

  • Fatma Acar
  • 23 May 2023
  • 2 dakikada okunur

Hayatımız aslında alışkanlıklar topluluğudur. Rutin olarak karar verdiğimiz birçok davranış bir süre sonra otomatik olarak yaptığımız ve yaptığımızı dahi fark etmediğimiz bir sürü alışkanlığa dönüşür.


İki genç balık yan yana yüzerlerken karşı taraftan yüzerek gelen karşı bir balığa rastlamışlar. Yaşlı balık onları başıyla selamlayıp ‘Günaydın çocuklar. Su nasıl bugün? ‘diye sormuş” demiş David Foster Wallce, 2005 mezun olan bir grup üniversite öğrencisine. “İki genç balık bir süre daha yüzmeye devam etmişler, sonunda biri başını çevirip öbürüne bakmış ve ‘Su da neymiş bu yahu?’ demiş.”

Su, alışkanlıklardır, düşünmeden yaptığımız seçimler ve her gün etrafımızı kuşatan görünmez kararlardır. Ve görünmez kararları tekrar görünür hale getirmek için onlara yalnızca bakmamız yeter.

David Foster burada aslında alışkanlıkların neler olduğundan bahsetmiştir. Alışkanlıklar etrafımızı ve hayatımızı saran ve farkına varmadan yaptığımız eylemlerdir. Sabah kalktığımızda elimizin direkt telefona gitmesi, yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalamak veya her gün 21.00’da kitap okumaya başlayacağım ve 1 saat kitap okuyacağım diye başladığımız eylemler bir süre sonra otomatikleşir ve farkında olmadan yaptığımız alışkanlıklara dönüşür.


Alışkanlıklarımızın hayatımızda etkisi çok güçlüdür. Çünkü aslında biz sabah uyandığımızdan akşam yatasıya kadar alışkanlıklarımız doğrultusunda hareket ederiz.


Örneğin her sabah kalktığımızda yüzümüzü yıkarız. Bu eylemi yapmadan önce uzunca düşünüp karar vermeyiz. Kendiliğinden belki de farkına varmadan yaparız. Ya da yemek yedikten sonra dişlerimizi fırçalarız. Bunu da düşünmeyiz. Çünkü hep yaptığımız şeylerdir. Her gün kahvaltıdan sonra kahve içiyorsak o gün de kahvaltıdan sonra kahve içeriz. Çünkü hep yaptığımız bir şeydir. Basit eylemler olarak görsek bile bunlar artık bizim alışkanlıklarımız olmuştur.


Peki bir davranışımızı ne kadar sürede alışkanlığa dönüştürebiliriz?


21 Gün Kuralı Nedir?

Dr. Maxwell Maltz hastalarını inceleyerek bir araştırma yapmıştır. Uzuvlarını kaybeden hastalarının 21 gün boyunca hayalet uzuv algılayabileceğini fark etmiştir. Yine estetik yaptırmış olan kişilerin yeni yüzlerini benimseyebilmek için 21 günün geçmesi gerektiğini dile getirmiştir.


Bu araştırma dedikodu gibi üstüne koyula koyula alışkanlıkları elde etmek için 21 gün aynı davranışı yapmak gerektiği söylenmeye başlamıştır.


Anlaşılacağı üzere 21 gün kuralı aslında bir mittir. Bir davranışın alışkanlık olabilmesi için sadece 21 gün boyunca ara vermeden yapmak gerekmemektedir.


Peki doğrusu nedir?

Yapılan bir başka araştırmada ise 96 kişinin yeme-içme ve egzersiz alışkanlıkları incelenmiştir. Bu kişilere kendilerine bir davranış seçmeleri istenmiştir. Örneğin 20 dakika koşmak, ara öğünlerde meyve yemek gibi. Araştırma sonuçları ise 21 gün kuralının geçersizliğini kanıtlamaktadır. Araştırma sonuçlarına ise ortalama bir kişi 66 gün içinde bir davranışını alışkanlık haline getirebilir.


Ayrıca araştırmada bir davranışın alışkanlık olarak adlandırılabilmesi için geçmesi gereken sürenin 18 ile 254 gün olduğu da tespit edilmiştir. Davranışın zorluğuna göre bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Örneğin sabah kalktığınızda dişlerinizi fırçalama eylemini spor yapma eyleminden daha kolay alışkanlığa dönüştürebilirsiniz.


Ayrıca bir iki gün davranışı yapmamak süreci kötü etkilemeyecektir. Bir iki gün sabah dişlerinizi fırçalayamamanız sürenin yeni baştan başlamasına sebep olmayacaktır.


Bu şekilde aslında 21 gün kuralının bir etkisi olmadığını anlaşılmıştır. Bir davranışımızı alışkanlığa çevirebilmek için daha fazla emek vermemiz gerektiği ortada. Sizler de bu blogu okuduktan sonra kendinize güzel bir alışkanlık edinmek için çalışmalara başlayın!

Comments


bottom of page