top of page

4 Maddede Kolayca Hayır Diyebilmek

  • Fatma Acar
  • 15 May 2023
  • 3 dakikada okunur

Kendini Sevmek başlıklı yazımızda kendinizi sevebilmeniz için hayır demek istediğiniz zamanlarda hayır deyin diye bir tavsiyede bulunmuştum. Biliyorum. "Hayır" demek istediğimiz zamanlarda hayır demek her zaman kolay olmuyor. Karşımızdaki kişiyi kırmak istemiyoruz. O kişinin bizim hakkımızda kötü düşünmesini istemiyoruz. Ama herkese de her zaman "evet" diyemeyiz. Bizim de yaşamamız gereken kendi hayatımız var ve bu hayat her şeyden daha önce gelmelidir.


Aslında “hayır” bir kelimeden ibaret değildir. Belki de bu yüzden söylemesi bize zor gelir. “Hayır” dedikten sonra hem kısa vadede hem de uzun vadede yaşanacak o süreç gözümüzü korkutur. Kısa vadede şunlar yaşanabilir; fikrine katılmadığımız kişiyle aramızda tartışma çıkabilir, planına uymadığımız kişi ayıp ettiğimizi düşünerek bizi yargılayabilir. Uzun vadede ise ilişkiler arasında kızgınlık hali oluşabilir.


Bütün bu durumlar kendi psikolojik sağlığımız için göze almamız gereken durumlardır. Çünkü uzun vadede kişilere veya durumlara “hayır” diyememek bizi sinirlendirecek ve kendimize olan saygımızı yitirmemize sebep olacaktır.


Peki “hayır” demek neden önemlidir?

Öncelikle istemediğimiz ama “hayır” demekten korktuğumuz için “evet” dediğimiz durumların sonuçlarıyla karşılaşmayız.


Örneğin ders çalışmamız veya evimizi temizlememiz gereken bir zaman diliminde arkadaşımız dışarıda gezmeyi teklif ettiğinde ona hayır diyemediğimizde vaktimizi boşa harcamış ve gün içerisinde yapmamız gereken işlerimizi halletmemiş oluruz.


Bu durum da bizi öfkelendirebilir. Ya da bizden yardım edemeyeceğimiz bir konuda yardım isteyen kişiye “evet” demek bizi zor durumlara sokacaktır ve bu durumun stresini yaşamak zorunda kalacağızdır.


“Hayır” diyerek uzun vadede kendi özsaygımızı da yitirmemiş oluruz. Çünkü bizim için kendi isteklerimiz ve yükümlülüklerimiz diğer kişilerin isteklerinden önce gelmeye başlar.


Ayrıca istemediğimiz bir durumu da sırf sevdiğimiz insanlar istiyor diye yapmak zorunda kalmayız.


Sürekli “evet” demek diğer insanların da bize karşı olan saygılarının yıkılmasına sebep olabilir. Çünkü bir süre sonra sürekli o kişiler ne isterse onu yapan bir kukla haline döneriz. Bu sebeple çevremizdeki kişiler de bizim fikirlerimizi önemsememeye başlar.


Sürekli “evet” diyerek kendi hayatımıza geç kalabiliriz. Sürekli başkalarının isteklerini kendi hayatımızdan önceye koyarsak kendi hayatımızı düzene koyamaz ve kendi hayatımızı yaşayamayız.


Aslında tek bir kelimeymiş gibi görünen ve olumlu şeyleri çağrıştıran “evet” kelimesinin yanlış zamanlarda kullanıldığında ne kadar hayatımıza ve bize olumsuz etki edeceğini görmüş olduk.


Nasıl Daha Kolay “Hayır” Deriz?

“Hayır” demenin kolay olmadığından bahsettik. Buna rağmen istemediğimiz veya kendi isteklerimizin öncelik olduğu durumlara karşımızdakilere “hayır” demenin ne kadar yararlı olduğunu gördük. Peki nasıl “hayır” diyebiliriz?


1. Eğer “hayır” demekten korkuyorsanız öncelikle bilmelisiniz ki bazen “hayır” demek gereklidir. Bizi olumsuz durumlardan kurtarır. İlk önce bunun bilincinde olmalıyız. “Hayır” kelimesini olumsuzluklarla zıtlıklarla bir düşünmemeliyiz.


2. “Hayır” demek dünyanın sonu değildir. Karşımızdaki kişi bizden nefret etmeyecektir veya kendimizi ön planda tuttuğumuz için bencil olmayacağız. Şu an arkadaşımla buluşup kahve içmek istememem veya öncelik olarak sorumluluklarımı yerine getirmek istemem beni bencil değil sorumluluk sahibi, kendine saygısı olan biri yapacaktır.



3. Bazı durumlarda “evet” demek konusunda otomatikleşmiş olabiliriz. Bu ezbere verdiğimiz cevabı vermeden önce biraz durup gerçekten ne hissettiğimiz konusunda kendimizi dinlemeliyiz.


4. “Hayır” demek bize korkutucu geliyorsa o halde aynı anlama gelen farklı kelimeler kullanabilir veya karşımızdaki neden “hayır” dediğimizi onu kırmadan açıklayabiliriz. Örneğin “maalesef şu an istediğin şeyi yapamam.” veya “orada bulunmak ben de çok isterdim ama öncelikle sorumluluklarımı halletmeliyim.” gibi cümleler kurarak “hayır” kelimesinin negatifliğini azaltabiliriz.


Ömrümüz boyunca belki de bizi sevsinler veya bizi dışlamasınlar diye sürekli “evet” dedik. Ama bu bize zarar vermekten başka bir işe yaramadı. Bu sebeple siz de bugünden itibaren başkaları için “evet” demek yerine kendiniz için “hayır” demeye başlayın. Küçük başlangıçlar yapabilirsiniz. Örneğin bugün telefonunuz ile ilgilenmek isteyen iç sesinize “hayır” diyerek başlayabilirsiniz.


Unutmayın! Amaç kendimizi daha iyi hissettirecek şeyler için diğer şeylere “hayır” demek.


Comments


bottom of page