OLUMLU DÜŞÜNME SANATI
- Fatma Acar
- 4 Mar 2023
- 3 dakikada okunur

Hiç düşünmemeyi denediniz mi? Peki bu konuda başarılı olabildiniz mi? Hadi deneyelim! Olmuyor değil mi? Düşünmemeye çalışırken bile aslında düşünüyoruz. Peki bu düşünceler zararlı hale gelirse ne olur? İstemediğimiz düşünceler, anılar beynimizi zorlarsa ne olur? Bu konuda Cambridge Üniversitesi profesörlerinden biri olan Michael Anderson, "Bu kabiliyet çöktüğü zaman, psikiyatrik hastalıkların en zayıflatıcı belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor.” diyor.
Türkçeye aşırı düşünme olarak çevrilen overthinking şimdiki zamanda kalamayarak geçmiş veya gelecek hakkında uzun sürelerce düşünmeyi ifade eder. Aslında geçmişimizi veya geleceğimizi düşünmek iyidir. Geçmişten dersler çıkartır geleceğimizi kurabilmek için hedefler belirleriz. Ama overthinking olan insanların düşünceleri bu kadar masum olamayabiliyor. Düşünceler ya geçmişteki kötü anılarla çok meşgul oluyor ve şimdiyi göremiyor ya da gelecek kaygısına takılıyor ve şimdiyi yaşayamıyor. Bu durumu her sınav dönemimde yaşadığım olmuştur. Konulara yetişemeyeceğimi düşünüp bu düşünme işini biraz fazla kaçırdığımda strese girer ve aslında o an yapmam gereken işi yani ders çalışmayı yapamayacak hale gelirim.
Peki bu kötü düşünceleri olumlu hale getirebilsek hayatımızda neler değişirdi? Öncelikle kendimize güvenimiz artardı. Daha pozitif olduğumuz için çevremizdeki insanlar bu durumdan olumlu şekilde etkilenirdi. Ne demişler bilirsiniz; Dünyayı değiştirmek istiyorsan önce kendini değiştir. Aslında bir nevi kendi yararıma da olacak bu blogda olumlu düşünme sanatından bahsedeceğiz.
Olumlu Düşünme Sanatı Nedir?
Olumlu düşünme sanatında kişi toz pembe bir dünyanın varlığına inanmayacaktır. Bu şekilde olmasını beklemek olumsuz düşüncelerden daha fazla zarar verir insana. Olumlu düşünme sanatında olan şey şudur; kabullenme. Olumlu olsun veya olmasın yaşadığımız olayı kabul edeceğiz ve sonrasında olumlu taraflarını göreceğiz.
Örneğin bir ayrılık yaşadığımızı farz edelim. Belki de kaç senedir hayatımızda olan o insan bir anda hayatımızda olmayacak. Ne kadar kötü bir durum. İlk yapacağımız şey o kötü durumu kabullenmek. Evet siz az önce bir ayrılık yaşadınız. İkinci adım ise olumlu yanlarına yönelebilmek. Son zamanlarda birbirimize zarar veriyorduk ve ikimiz içinde en iyisi bu oldu. Biliyorum ikinci adım hatta bazen birinci adım bile zor olabiliyor. Zorlukları aşmak için bu blog'dasın şu an. Hadi okumaya devam et.

Nasıl Olumlu Düşünebilirim?
Aslında beynimiz var olmasa bile tehlikelere hazır olmak için olumsuzluklara odaklanır. Bu şekilde içgüdüsel olarak doğada hayatta kalırız. Ama yaşadığımız o hayatı daha mutlu ve huzurlu yaşayabiliriz deseydim.
Bilmelisiniz ki bu bir anda beynimize kazınacak bir bilgi değildir. Bu yaşam şekli haline getirilmesi gereken ve öğrenilmesi pratiğe bağlı bir sanattır. Çünkü beynimizin doğal yapısı olumsuza odaklıdır. Biz bunu değiştirip daha olumluya çevirmeye çalışıyoruz. Bunun bir anda olmasını bekleyemeyiz. Öncelikle bunu kabullenelim.
1. Ana odaklanmalıyız.
Biliyorum bu her zaman kolay olmuyor. Ama bunun ne kadar faydalı olduğunu bilmeliyiz. Sonuçta kaç yüzyıl öncesinde Horatius “carpe diem “diye boşuna dizeler yazmadı. Ana odaklanmak için meditasyon yapabilir, nefesimize odaklanabiliriz. Sınav zamanlarındaki stresimden bahsettim. O anlarda konularımın yetişmeyeceğine odaklanmak yerine konuları öğrenmeye odaklansaydım işte o zaman stresim biraz daha azalacaktı. Ana odaklanarak ne kaybedebiliriz ki.
2. Hedef belirlemeliyiz.
Hayatımızın her döneminde bir hedefimiz olmalı. Bu bizi hayata daha fazla bağlayacak, ana daha fazla bağlayacak bir olgudur. Bu sebeple ilk önce yapmamız gereken şey hedef belirlemektir. Yine benim sınav zamanlarımda yaşadığım stresi örnek verelim. Evet, herkesin hedefi o sınavdan yüksek puan alıp geçmektir. Herkes hedefin bu olduğunu bilir. Ama bazen beynimiz bunu duymak ister. Odaklanmamızı sağlayarak “Benim bu sınavdan yüksek not almam lazım.” dediğimizde hedefi belirlemiş ve beynimize bu hedefi iletmiş oluruz.
3. Kendimiz ile pozitif düşünme konusunda anlaşmalıyız.
Bazen insanın kendisiyle bile anlaşması zor olmaktadır. Bunu kolaylaştırmak için öncelikle kendimizin suyuna gitmeliyiz. “Evet, haklısın bu durum gerçekten zor bir durum. Evet, haklısın sınav bizi strese sokuyor.” diyerek öncelikle olumsuzlukları kabul etmeliyiz. Daha sonra ise kendimize olumlu taraflarını göstermeliyiz. “Sınava girdiğinde bu konuların ne kadarını iyi öğrendiğini ölçeceksin. İyi bir puan aldığındaki mutluluğunu hissedebiliyor musun?” diyerek kendimize telkinlerde bulunmalıyız.
4. Sabırlı olun.
Bu aşamaların kolay olmayacağını ilk başta yazmıştım. O sebeple ilk önce kendimize karşı sabırlı olmalıyız.
5. Kendinize güvenin.
Her şey kendimize güvenmekle anlam kazanacaktır. Kendimize güvenmezsek, olumsuzluklara karşı başarılı olabileceğimize inanmazsak ne pozitif düşünmenin ne sabırlı olmanın ne de anda kalmanın bir anlamı olmayacaktır. İlk önce yapmamız gereken şey kendimize güvenmektir.

Olumlu Düşünmenin 8 Faydası
Olumlu Düşünmenin 8 Faydası
1. Daha mutlu bir yaşam sunar.
2. Ömrü uzatır.
3. Daha kararlı hale gelirsiniz.
4. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
5. Stresle mücadele daha kolay hale gelir.
6. Yüksek tansiyon ve kolesterolü düşürür.
7. Kalp ve damar sağlığını destekler.
8. Depresyon riskini azaltır.
Olumlu düşünmenize yardımcı olmak için hobi edinebilirsiniz. 4 Adımda Nasıl Hobi Edinilir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Olumlu düşünmek beynimizi daha aktif hale getiriyor ve hayatımızı olumlu şekilde etkiliyormuş bunu bir yazıda okumuştum ve bu blog da destekliyor bunu. Elinize sağlık Fatma hanım mükemmel bir yazı olmuş! 😇